Odjeci

12. Internacionalno trienale - takmičenje graditelja gudačkih instrumenata Cremona 2009.

Na 12. trienalu, takmičenju graditelja gudačkih instrumenata, održanom u Cremoni - Italija, od 25. septembra do 11. oktobra 2009. godine, violina (na slici) Stevana Rakića zauzela je ukupno 24. mesto od 198 rangiranih instrumenata, a tonski je zauzela 19. mesto.

Violina Stevana Rakića sa takmičenja graditelja gudačkih instrumenata Cremona Italija 2009

Tri violine Stevana Rakića na izložbi Cremona Mondomusica 2008


"Cremona Mondomusica 2008"

Od 3. do 5. oktobra 2008. godine, Stevan Rakić je bio učesnik internacionalnog festivala-sajma u Kremoni, Italija gde je prikazao svoje najnovije izrađene instrumente, tri violine i violončelo. Kao najveća svetska smotra graditeljstva gudačkih instrumenata, Kremona pruža priliku da se na ovaj način uporedi kvalitet i afirmiše graditeljstvo na ovim prostorima.

Cremona Mondomusica logo

Stevan Rakić na izložbi Cremona Mondomusica 2008 sa violončelom i tri violine

Generalna proba koncerta U čast instrumentu 2005, u novosadskoj Sinagogi

Proba gudačkog orkestra za koncert U čast instrumentu 2005


Koncert "U čast instrumentu 2005"

31. oktobra 2005. godine, u novosadskoj Sinagogi održan je koncert muzike za gudače "U čast instrumentu 2005", organizovan povodom obeležavanja 150 godina graditeljstva instrumenata u Vojvodini i petnaeste godišnjice rada Stevana Rakića, kao novosadskog graditelja gudačkih instrumenata. Ovo veče kamerne muzike za gudače, uz specijalan povod, posedovalo je još jednu nesvakidašnju karakteristiku - svi muzičari koji su te večeri nastupali u Sinagogi, poseduju instrumente koje je izradio Rakić. Uz brojne ranije izrađene instrumente - violine, viole i violončela, na ovom resitalu premijerno je predstavljen i novi, specijalno rađeni komplet instrumenata za gudački kvartet.

Na koncertu su nastupili Kamerni gudački orkestar pod dirigentskim vođstvom Ninoslava Petronje, Gudački kvartet TAJJ, kao i solisti, violinisti Irina Jašvili, Mihal Budinski, Alma Popović - Drozdik i violistkinja Dušica Polovina.

Gudački kvartet TAJJ premijerno je izveo delo Aleksandre Vrebalov jedne od vodećih mladih kompozitora u svetu.

Koncert U čast instrumentu 2005, u novosadskoj Sinagogi

Foto galerija

Video

Jubilarni koncert U čast instrumentu 2000


Jubilarni koncert "U čast instrumentu" - 2000.

Povodom obeležavanja desete godišnjice delovanja radionice Stevana Rakića, 16. novembra 2000. godine u novosadskoj Sinagogi održan je koncert "U čast instrumentu", na kome su nastupili neki od vodećih novosadskih solista, kao i mladi izvođači, koji su muzicirali na instrumentima Stevana Rakića. Između ostalih, na koncertu su nastupili violinista Imre Lakatoš, profesor Akademije umetnosti i koncertmajstor Orkestra Opere SNP, profesor gitare na Akademiji umetnosti Zoran Krajišnik, takođe i violistkinja Dušica Polovina, violončelistkinja Timea Kalmar, violinista Mihal Budinski i drugi.

Uz ove eminentne soliste, u programu je učestvovao i profesor AU Laslo Horvat, koji je govorio o delovanju Stevana Rakića i o instrumentima koje je ovaj načinio, a učesnici programa bili su i muzički kritičari Jovanka Stepanović i Borislav Hložan. Kako upućuje i naslov ovog programa bio je to jedinstven nesvakidašnji muzički događaj, na kojem su u prvom planu bili instrumenti i njihov graditelj. Koncert je bio izuzetno uspešan, naišao je na veoma dobar odjek kod publike, a snimila ga je i Televizija Novi Sad.

Program koncerta:

P. Sarasate: Romansa andaluza
Dragana Milošević, violina
Klavirski saradnik: Nikola Marković

F. Tarega: Grand valse
Nemanja Radivojević, gitara

N. Paganini: Kantabile
Momčilo Matić, violina
Klavirski saradnik: Milica Matić

Skvajer: Tarantela
Timea Kalmar, violončelo
Klavirski saradnik: Eleonora Mali

A. Dvoržak: Sonatina u G-duru
Mihal Budinski, violina
Klavirski saradnik: Ivana Karajkov Andrić

Ž. Enesku: Elegija
Dušica Polovina, viola
Klavirski saradnik: Marija Đarmati

J.S.Bah: Fuga a-mol
Zoran Krajišnik, gitara

F.Šubert: Sonatina
Imre Lakatoš, violina
Klavirski saradnik: Eleonora Mali

Diploma Stevanu Rakiću za gitaru na takmičenju u Motoli Italija


Motola - Italija, 1998.

Na gitarističkom takmičenju 1998. godine u Motoli u Italiji, žiri na čelu sa vrhunskim engleskim virtuozom Dejvidom Raselom dodelio je Rakićevoj gitari diplomu.

Gitara Stevana Rakića sa kojom je učestvovao na takmičenju u Motoli Italija Gitara Stevana Rakića sa kojom je učestvovao na takmičenju u Motoli Italija

Diploma Stevanu Rakiću za violu na takmičenju u Mittenwaldu Nemačka


Mittenwald - Nemačka, 1997

Godine 1997. na velikom internacionalnom takmičenju graditeljstva u Mitenvaldu u Nemačkoj, Rakićeva viola u oštroj konkurenciji instrumenata iz celog sveta visoko je ocenjena i uvrštena među 40 najbolje plasiranih viola u finalnoj konkurenciji.

Viola Stevana Rakića sa kojom je učestvovao na takmičenju u Mittenwaldu Nemačka Viola Stevana Rakića sa kojom je učestvovao na takmičenju u Mittenwaldu Nemačka